4 de gener del 2024

CARRARA
EN COL.LABORACIÓ AMB PILAR BLAT
Espaço António Borges Coelho (SPGL). Lisboa.
Del 4 de gener al 15 de febrer de 2024
Carrara és el títol del nostre primer projecte expositiu conjunt, i aquesta és la segona vegada que s’exposa. Portem treballant en ell els darrers dos anys i ara presentem una petita mostra del total de l’obra realitzada.

El títol fa referència tant a la ciutat de Carrara com al marbre que prové d’allí. El nostre interés pel tema va començar a partir de les visites a Florència i la relació amb els professors de l’ISA di Porta Romana, amb els quals vàrem visitar per primera vegada la zona i la pedrera. Després hem continuat anant sempre que hem tingut ocasió.

APUNT HISTÒRIC

Es creu que les pedreres de marbre de Carrara van ser utilitzades ja durant l'edat del bronze.

Els romans van desenvolupar una important extracció i els blocs van ser destinats a  construccions públiques i moltes cases patrícies a Roma.

Amb el creixement del cristianisme, el marbre va tenir una gran demanda per a la construcció i la ornamentació dels edificis religiosos.

Ja en el Renaixement, va servir per a crear obres cabdals de la història de l’escultura.

A hores d’ara, i amb les noves tècniques de tall dels blocs, el ritme d’extracció és tal que el futur de la pedrera pot ser més curt que el seu passat.

PLANTEJAMENT DE LA SÈRIE

Sempre amb aquestes referències, ens hem centrat en diversos aspectes:

    La imatge impressionant de la pedrera i les formes que provoquen els treballs d’extracció, així com les textures que es produeixen.

    - L’Arquitectura i els elements ornamentals de la pròpia ciutat.

    - I un aspecte molt personal: el jardí de la casa dels nostres amics, professors a l’Escola del Marbre, on ens quedem quan visitem la ciutat i els voltants.

La nostra idea és  interpretar el marbre amb algunes de les tècniques que fem servir des de fa anys. No són obres conjuntes: cadascú treballa al seu estudi, però intentem un apropament de plantejaments i uniformitat de mesures, amb un contacte continu, suggeriments mutus i discussions constructives.

ASPECTES PLÀSTICS

El marbre és dur, pesat, noble, prestigiós.

El repte és expressar això amb materials fràgils, lleugers, transparents, a vegades d’un sol ús, barats, com ara el paper, el cartó, el metacrilat, el vidre, la sorra, l’efecte de l’aigua...i la pintura.

En els primers tantejos amb aquests diferents materials ens hem adonat de la importància que pot arribar a tindre el fet de dirigir la mirada mitjançant una paraula. La experimentació, esbossos i proves amb paper, cartó ploma, etc. podrien expressar altres coses (qualsevol composició abstracta) però quan ho mires a partir de les paraules Carrara o Marbre es contextualitza ràpidament i un paper de seda pot semblar una làmina de marbre, una pinzellada blanca sobre cartó blanc, un tall provocat per l’extracció.

 

Pilar Blat i Pasqual Gomes. Lisboa 2024


OBRES


PILAR BLAT


EXPOSICIÓ


Fotos: Joana Rodrigues i Pasqual Gomes