16 de juny del 2023

TERRES DE CASTELLÓ
MENADOR ESPAI CULTURAL
Plaça de l'Hort dels Corders, 4. Castelló de la Plana.
Del 15 de juny al 31 de juliol de 2023





L'exposició forma part d'una més gran anomenada El Mosaic del PV, que ha sigut exposada al CCC Octubre (València), a l'espai Muriel Casals de Tona i a l'Escola d'Art de Vic (Barcelona).

Aquest Mosaic està format per una mena de taulells fets amb les terres de tots els pobles del PV als quals Vicent Andrés Estellés fa referència a la seua obra Mural del PV i és un homenatge al País i a aquest gran poeta.

La primera idea era portar el Mosaic a Castelló però, en aquesta sala no hi cap. Així és que vaig optar per exposar només la part feta amb la terra dels pobles de les comarques de Castelló. No estan tots, només els que apareixen al Mural. Estellés no va anomenar tots els pobles de manera exhaustiva, no va arribar a fer tot el País, però n’és una bona representació.

Em va semblar adequat el títol Terres de Castelló pel seu doble significat: literal, perquè són efectivament les terres recollides als pobles de la zona i simbòlic, en referència a la Terra, a les comarques d’àmbit castellonenc; un territori que és fonamental en el meu concepte de País.

A l'exposició hi ha el tauler de taulells de terra (un total de 80) i uns panells de fotos que reprodueixen les mateixes terres abans de ser recollides i tractades. També un prestatge amb els potets que contenen les diverses terres netes i garbellades, preparades per a fer la funció de pigment.

Les tres obres estan ordenades de la mateixa manera: de nord a sud per comarques i, dins de cada comarca, els pobles també estan ordenats de nord a sud. Això permet que es puga localitzar fàcilment el taulell corresponent a cada poble.

A banda d’aquestes tres peces, s'exposen els poemes d'Estellés provinents del Mosaic del PV.

He volgut afegir, també, textos d'artistes de Castelló que fan referència a la terra, i una frase de Matilde Salvador (a qui vaig tindre la sort de conéixer i mantindre una certa amistat), que faig absolutament meua: "Que es note en quina terra hi ha soterrades les meues arrels".



FOTOS



ENTREVISTA
    Radio UJI