3 de novembre del 2020

BARXES, ARTesania i ART. 
Ca Revolta, València.
Del 3 al 27 de novembre de 2020.


QUÉ ÉS UNA BARXA?

La primera cosa que cal dir és que la barxa és la sofisticació de l’artesania de llata. Colors, sanefes, gradables, etc l’eleven als postulats de l’elegància. I això s’ha aconseguit a la Marina; han sigut les dones barxeres les que han fet el canvi dels productes de la palma, que havien servit per a fer estores, cabaços, pesos, etc, en un producte superior. I és l’elegància, la lleugeresa i la qualitat la que l’ha elevada també a ser un producte molt buscat als mercats.

La barxa industrial, la nostra, la de la Marina Alta, la que rep majoritàriament  el nom de ‘barxa’  és un objecte de llata, o siga, fet de palmes treballades elaborant una trena de nou malles, que poden ser senzilles o dobles, les quals posteriorment es cusen amb una agulla i una palma. També pot fer-se d’altres fibres. Una barxa de tamany estàndard té entre 15-25 cms de profunditat –depenent de les rodades de llata que es cusguen-, la boca de la qual és més ampla que la base, o siga, en –una certa- forma de barca. Normalment du dos anses de palma també, encara que algunes solen dur-les d’espart, probablement perque és un material  més fort que la palma. El seu ús més comú era anar a comprar al mercat o les botigues (costum que actualment s’ha substituït per milions de bossetes de plàstic impossible de degradar). I també s’usa com a complement de vestir –barxa de passeig-. Objecte femení absolutament: fet per dones i usat per dones. Quan és confeccionat  amb l’atenció necessària: selecció de palmes, anivellament de les mateixes, llevant els esporguims i etc, estem davant d’una barxa de llata fina, que pot ser de malla simple o doble, que si es remata amb sanefa, gradable, etc, en alguns casos, pot convertir-se en una obra d’art.

Però, insistim, les nostres barxes només es coneixen amb eixe nom i forma actuals ací, a la Marina Alta. Nostra és l’exclusivitat de la creació del mot BARXA. 

 

Escola Taller de Confecció de Barxes. Casa Municipal de Cultura, Pedreguer.

Contacte amb la direcció de l'Escola: +34 600 511 266



FOTOS